171218
Öppna i webbläsare

Ett utvecklingsbolag, en science park
och ett fastighetsbolag i teknisk framkant.

Julbordet blev till hämtpizza

Julen står för dörren och med den det traditionella julbordet. Traditionens makt är stor och jag personligen är inte mycket för traditionsförändringar. Ett normalår blir det en handfull julbord för egen del som kulminerar med julaftonens julbord. Jag har en ganska klar och konservativ linje när jag går där och plockar till mig av julmaten. Sill, ägghalva, skinka, lax, prinskorv och gärna rödkål om det finns. Revbenen och Janssons hoppar jag över.

En rätt på julbordet som blir allt ovanligare är sillsalladen. Trots julbordets konservativa anslag sker det med andra ord även förändringar i julbordets utbud. Även var julbordet serveras geografiskt påverkar. En del har ål, andra har havskräftor. En del har ’dopp i grytan’ medan andra har utrangerat denna rätt. Det sägs att små stekta kroppkakor på julbordet är typiskt för Småland, men detta har jag som tur är inte märkt av nämnvärt. Julbordet får i alla fall en guldstjärna av mig om det erbjuder svampomelett!

Trots sin upplevda konservatism är mycket av det traditionella julfirandet relativt ungt. Om man med 1800-talet menar ungt, vill säga. Det var först då som julgranen, glöggen, pepparkakorna och den röda färgen slog igenom ordentligt. Den traditionella adventsljusstaken har inte ens fyllt hundra år då den intog våra hem först på 1930-talet. Då är julrimmen betydligt äldre. De kom på 1700-talet. Men en del hävdar att julbordet har äldre rötter än så. De menar att det är en modifierad rest från vikingatiden. Då gick ’konceptet’ under namnet Midvinterblot. Sant eller inte.

Ibland får även jag göra avkall på traditionerna. Förra året förvandlades mitt julbord på julafton till en hämtpizza istället. Nu var det inte synd om mig. Skälet var att vi hade kört bil en väldig massa mil och precis landat in i Port Macquarie på Australiens ostkust. Den kalla ölen och pizzan satt då minst lika bra som ett traditionellt julbord. 

David Svensson VD


19 december

Få in den rätta julstämningen

På tisdag bjuder vi in alla hyresgäster till julmys i två delar:

Granmingel mellan kl 10-12 där det bjuds på glögg, pepparkaka och gran utomhus för alla våra hyresgäster. Ingen anmälan eller avgift, först till kvarn gäller för att hugga sig en gran. Platsen är utanför hus Echo på Framtidsvägen 18. Välkomna!

Vår jullunch blev snabbt fullbokad och om du är anmäld men får förhinder ber vi dig att meddela oss, dels för att vi kan ta in någon från väntelistan och dels för att vi kan minska matsvinnet. info@videum.seLunchseminarium 25 januari 2018

Styra ett bolag -
till kräftgång eller framgång?

Vad ställer framtiden för krav på VD, ägare och styrelse?
Nils-Erik Persson, huvudägare till Improvera AB och grundare till föreningen StyrelseAkademien Sydost, ger sin syn under en komprimerad föreläsning.

Hur utveckla sig själv som VD respektive styrelseledamot?
Linda Ellingsen, marknadsansvarig i Improvera AB, informerar om utbildningar i Växjö med omnejd.

DATUM & TID klockan 12-13 torsdag 25 januari 2018
FÖR VEM alla som är intresserade av bolagsstyrning
KOSTNAD Ingen. Videum bjuder på enkel lunch och Improvera bjuder på kunskap.
ARRANGÖR Videum och Improvera
ANMÄLAN senast 23 januari

Inbjudan i pdf >>


1/1 Ansökan till ÅForsk Entreprenörsstipendium öppnar 

5/1 Sista nomineringsdag Prins Daniels Entreprenörsdag

31/1 Sista datum för nominering Växjös gröna gärning 

10/2 Sista datum att anmäla programpunkt för Earth Week 

12/1 EBD-mässa med tema Hållbarhet


FOTO Mattias Ankrah, SVT

Stjärnorna på slottet

I somras spelades en säsong av det populära tvprogrammet Stjärnorna på slottet in på Teleborgs slott. Det första avsnittet sänds den 30 december. Kan man låta bli att kika? Självklart inte!

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se
Besöksadress

Framtidsvägen 12

 

 

Avprenumerera
VIDEUM.SE

Twitter

Facebook

YouTube

MyNewsdesk