190823

Öppna i webbläsare

Krönika

Bland poddar och skär

Min sommar har alltid ett stort inslag av Västerhavet, saltstänkta bad och seglingar. En miljö som jag är van att vistas i och som ger mig mycket energi. Att segla runt bland kobbar och skär är en lisa för själen och får mig att prioritera annat än vad jag gör i vardagen. Denna sommar har jag framförallt nyttjat tiden till att lyssna på en mängd poddar.

De finns i alla möjliga genres och många är förvånansvärt välgjorda. P3 Dokumentär har blivit en av mina favoriter. Mitt stora samhälls- och historieintresse har genom den podden blivit väl tillfredsställt. Allt från säldöden i slutet av 1980-talet, den första atombomben, finansmännen Ivar Krüger och Karl-Erik Björkegrens öden till svensk vapenexport har passerat mina hörlurar. Självklart har jag avverkat ett antal fotbollspoddar också. 😊

Bästa behållningen, och det som jag nog får mest nytta av framöver i vardagen, är dock en av böckerna jag har hunnit läsa i sommar. Hans Roslings FACTFULNESS. En bok om hur bra världen har utvecklats. Hur allt fler människor får tillgång till utbildning, vacciner, rent vatten m.m. Boken är bitvis en skrämmande läsning och man förstår hur lite kunskap beslutsfattare har om denna utveckling. Megamissuppfattningar kallar Hans Rosling det. Genom hela boken blir man bryskt påmind om hur stor faktaresistens det finns där ute och hur mycket beslutsfattande som är tendentiöst. Det vill säga beslut fattade utifrån vinklade underlag med syfte att stödja den egna beslutstesen.

Nu när hösten så sakteliga drar igång ska jag tillåta mig att påminnas om all klokskap jag har tagit till mig via öron och ögon i sommar. Men jag kommer också att dra lite på smilbanden när jag kommer ihåg nonsenskunskaper såsom att en av matcherna i fotbolls-VM 1934 i Uruguay blåstes av redan i matchminut 84 och vilket rabalder det skapade på fotbollsplanen. 😊

David Svensson, VD Videum AB

Lunchrestaurang

Trattoria Science Park öppnar 2 september

Snart öppnar en ny restaurang i Videum Science Park. Trattoria Science Park kommer att drivas av Robert Janusev som sedan många år även driver Piazza Teatro i centrala Växjö.

- Vi kommer att satsa på personlig service genom bordsservering med en handfull välkomponerade rätter på veckans lunchmeny. Alltid med möjlighet att välja mellan kött, fisk och vegetariskt, berättar krögare Robert Janusev.

Trattoria Science Park öppnar som lunchrestaurang i Videum Science Park på Framtidsvägen 14 i Växjö den 2 september 2019.

Digibrunch

Möjligheter med 3D-printing för ditt företag

3D-printing (additiv tillverkning) börjar i allt större utsträckning gå från en hype till en verklig produktionsmetod. Rätt tillämpad tillför tekniken mervärde till våra produkter och effektiviserar försörjningskedjorna längs med produkternas livscykler. Tusentals komponenter kan bli en, mikrostrukturer kan kontrolleras och verktyg kan till exempel tillverkas direkt på den internationella rymdstationen istället för att transporteras upp från Jorden. Här får du höra mer om fördelarna och vad en verksamhet behöver tänka på om man vill börja arbeta med tekniken.

Oskar Viklund arbetar som teknikledare på Combitech, ett av Nordens största teknikkonsultbolag med medarbetare som tryggar och utvecklar vårt samhälle genom till exempel Cyber Security och Digitalisering. Oskar har arbetat aktivt med additiv tillverkning sedan 2013 och representerar Combitech i Saabs styrgrupp för additiv tillverkning.

DATUM och TID 10 september 2019 klockan 11.30–13.00
PLATS Videum Science Park Framtidsvägen 14, Växjö
ANMÄLAN senast 6 september på videum.se/biljettkiosken

Inbjudan i pdf >>

DIGIBRUNCH är en mötesplats för den digitala sektorn och arrangeras av Videum Science Park, Almi Företagspartner och Föreningen Digitri.


Lunchyoga

En avslappnad stund för att få mer energi

Välkommen till ett lunchyogapass med Suzanne Sköld vars intention är att erbjuda verktyg och varsamt leda dig tillbaka till dig själv, din egen kropp och ditt eget andetag. 

Suzanne har praktiserat yoga i 15 år och utbildade sig till yogalärare 2016 med en stark önskan att få dela med sig av det yogan gett henne - ett inre lugn, acceptans, samt en djupare och stärkande kontakt med sitt inre.

DATUM onsdag den 11 september
TID klockan 11.30-12.15 (Kom i god tid, passet startar 11.30.)
PLATS Plan 2, Videum Science Park, Framtidsvägen 14
FÖR VEM hyresgäster i Videum Science Park
ANMÄLAN på www.videum.se/biljettkiosken, begränsat antal platser
KOSTNAD Ingen. Ta med egen yoga-matta om du har.


Mötesplats Framtiden

Skogen framtidens nyckel

MÖTESPLATS FRAMTIDEN är ett forum för dig som är intresserad av att bidra till givande möten mellan utbildning och entreprenörskap. Ett samarbete mellan Videum Science Park och Linnéakademien Forskningsstiftelsen. Denna gång får vi lyssna till historikern och författaren Gunnar Wetterberg som berättar om skogsnäringens resa från 1800-talets slöseri och rovdrift till dagens och morgondagens hållbarhet och klimatvända.

TID och DATUM klockan 15.30-17.00 kaffe från klockan 15.00 tisdagen den 19 september
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
ANMÄLAN senast 16 september på videum.se/biljettkiosken

Inbjudan i pdf >>


Forskarlunch

Unika affärs- och utvecklingsmöjligheter i 
Linnéregionens nya labbmiljö

FORSKARLUNCH är ett samarbete mellan Videum Science Park och Linnéuniversitetet där alla intresserade bjuds in till aktuella forskningsföredrag med efterföljande lunch och diskussion. Vid höstens första forskarlunch får vi en presentation av professor Marcelo Milrad och affärschef Robert Unt om det innovationslabb som just nu byggs upp i Videum Science Park och som till sig har knutit inte mindre än 6 forskningsmiljöer från Linnéuniversitetet och flera större företag, därav IBM.

TID & DATUM kl 12.00-13.30 den 26 september
FÖR VEM öppen för alla intresserade
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
KOSTNAD Ingen. Videum bjuder på lunchen.
ANMÄLAN senast 23 september på videum.se/biljettkiosken

Inbjudan i pdf >>


Save the date

Digitala veckan

Digitala veckan inleds med den Stora IT-kompetensdagen på Linneuniversitetet måndag den 11 november, fortsätter med konferens inriktad på företags digitalisering i Videum Science Park tisdagen den 12 november och avslutas med en internationell konferens om smarta städer.

KNYT KONTAKTER • SE MÖJLIGHETER • VÅGA TA NÄSTA STEG

Digitala veckan presenteras av Digitri i samarbete med Växjö kommun, Region Kronoberg, Videum Science Park och Linnéuniversitetet. Mer info kommer.
Svaren på dina frågor får du av Catarina Bacher, catarina.bacher@digitri.org.


Om du anmält dig men får förhinder - meddela oss så att vi kan minska matsvinnet genom att ge platsen till någon annan eller boka av en portion. info@videum.se

Företagsfabriken leder projekt om smarta samhällsfunktioner

Växjö kommun har vunnit ett världsunikt och prestigefullt EU-projekt som ska utveckla smarta, hållbara och konkreta digitala lösningar för ökad livskvalité för Växjö kommuns invånare, företag och besökare. Syftet är att lösa riktiga samhällsutmaningar genom att sammanföra kommunala förvaltningar och kommunala bolag med näringslivets digitala innovatörer för att genom verksamhetsnära innovation utveckla digitala lösningar som möter samhällets olika behov. Projektet är treårigt och går under namnet DIACCESS. Det startar 1 september 2019 och genomförs av Växjö kommun, Wexnet, Vöfab, WeXO genom Castellum, dizparc, Företagsfabriken (projektledare), Goda Hus samt Linnéuniversitetet. 


Linné Innovation i stort miljöprojekt

Vår hyresgäst Linné Innovation har startat ett projekt som heter EnviroHouse inom jordbruksindustrin med stöd av Jordbruksverket. Projektet fokuserar på att eliminera miljöpåverkan av jordbruksaktiviteter, öka näringsvärdet för ekologiska livsmedelsprodukter med hjälp av lokala produktionsmetoder. I projektet samarbetar Linné Innovation med flera offentliga och privata enheter som Linnéuniversitetet, Energikontor Sydost, PowerCell, Hexagon, Solarus, ICA och Limitless Design.


Viktig info till våra hyresgäster

Nya rutiner för frankering av utgående post

Från och med den 1 oktober gäller nya rutiner för frankering av utgående post. De lappar med företagsnamn som idag lagts tillsammans med breven får då inte längre användas. Ni som skickar mycket brev kan få företagsanpassade streckkoder att sätta på alla brev och för er som skickar mer sällan blir det enklast att använda frimärken. All utgående post lämnas precis som vanligt i den låsbara boxen som finns vid postfacken. Har du frågor är du välkommen att kontakta receptionen.

/Företagsservice


Videum tispar om Talk Innovation

5 september Hur man gör sitt intresse till sitt arbete

Gästföreläsare, workshop/tävling och mingel med fika där kreativiteten väcks och deltagarna knyter kontakter. Öppet för alla - studenter, företagare och entreprenörer. Klockan 18.00-ca 20.30 i Videum Science Park. Eventet är på engelska. Arrangör är Talk Innovation i samarbete med Videum Science Park.


Videum tipsar

13-14 september MAT 

Mötesplatsen för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. MAT arrangeras och basfinansieras av Växjö kommun & Region Kronoberg, i nära samarbete med Länsstyrelsen i Kronobergs län. MAT produceras och projektleds av Växjö & Co AB på uppdrag av arrangörens styrgrupp.


Videum tipsar

19 september Presentation av forskningsresultat

Presentation av resultaten från projektet Software Technology for Self-Adaptive Systems vid Linnéuniversitetet. Målet med forskningsprojektet har varit att öka den ingenjörsmässiga effektiviteten hos så kallade självanpassande system.


Videum tipsar

Performance Lectures i höst 

En fusion av föreläsning & föreställning genom samarbete mellan Regionteatern och Linnéuniversitetet. Den 26 september om ekonomiskt våld med Marie Eriksson. Den 24 oktober om virus och zoonoser med Jonas Waldenström. Den 21 november om online communities med Emma Ricknell.


Videum tipsar

Investerarträffar i höst

Investerarträffar kommer att ske den 10 oktober och 21 november. Ta chansen att få lyssna till noggrant utvalda bolag som pitchar sin affärsidé och söker investerare. Mer information och tid och plats kommer närmare varje tillfälle.

Investerare sydost söker alltid spännande bolag som letar investerare till sin verksamhet - hör av er idag, så kanske ni kan hinna vara med och pitcha redan den 10 oktober! stefan.uppman@videum.se


Save the date

5-6 december Big data-conference

Linnéuniversitetets årliga Big Data Conference som arrangeras för femte gången. Värdar för konferensen i år är Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA).

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration