200114

Öppna i webbläsare

Framtiden har aldrig varit närmare?!

Är det så? Tja – ”Det beror väl på!” som en professor alltid sa när jag studerade. Först tyckte jag att det var roligt, men rätt snart blev det tröttsamt. Dessutom lyfte min mamma alltid frågor till filosofiska rymdnivåer. Hennes standarddräpare mot besserwissers var ”Det finns INGA absoluta sanningar” följt av något i stil med ”bara subjektiva tolkningar”. Låt mig idag tacka dem båda. Repetition är ju som bekant studiernas moder och deras tjatande satte sin prägel. 

Tankesättet har stimulerat min nyfikenhet och samtidigt gjort att jag inte tar saker för givna. Nyfikenheten har lett till en passion för innovation och ett stort intresse för framtiden. Min syn på evolution i stort är att den tekniska utvecklingen är en del av densamma. Denna uppfattning och syn på teknik och utveckling delas inte av alla, men av många. Kända forskare och futurister som delar uppfattningen är bland andra Ray Kurzweil, Michio Kaku och John Naisbitt. 

I en undersökning (”The Views of Futurists”, Foresight Int., 2001) där 108 av världens främsta futurister intervjuades visade det sig att man var eniga om mycket, bland annat att ”Vi är i mitten av en historisk transformation. Nutiden är inte bara en vanlig del av normal historia”. Utvecklingen går helt enkelt lite fortare nu och om man ska tro mig och många andra så kommer utvecklingen snart gå mycket, mycket, mycket fortare. 

Hockeystick-kurva, hyperacceleration, teknikexplotion: Kärt barn har många namn. Fram tills för inte så länge sen skedde tekniska paradigmskiften ungefär en gång per generation – nu sker de ungefär på fem år och accelerationen fortsätter. Skrämmande säger många, spännande säger jag. Såklart inte utan utmaningar, men framförallt med ett universum av möjligheter. 

Den ursprungliga frågan då? Ja – jag nöjer mig med att luta mig åt den gode Einstein som ju ansåg att allting är relativt - inte minst tiden. Jag är i varje fall glad över var jag befinner mig i såväl tids- som rumsrymden. Kom hit till Videum Science Park du också, så utforskar vi framtiden tillsammans!  

Robert Unt, affärschef Videum Science Park


 

Magasin med fokus på triple helix

Nu finns ett nytt magasin för Videum Science Park. Du som är hyresgäst får ett tryckt exemplar i ditt postfack och besökare kan hämta det i receptionen. Denna gång fokuserar vi magasinet på vårt bidrag till en positiv utveckling av regionen genom arbetet med triple helix. Vad är triple helix egentligen kanske några tänker, så vi inleder med att ge en förklaring på det: Triple helix är beteckningen för en samarbetsform där aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor samverkar för att skapa innovation och tillväxt. Något som visat sig vara en framgångsfaktor för att bygga en starkare region. 

Läs VideumMagasinet i pdf >>

Expertmingel

- ställ dina företagarfrågor till de som har svaren

Växjö kommun och Videum Science Park bjuder in dig som småföretagare till ett expertmingel där du kan få svar på dina utmanande frågor från rollen som företagare. Du bokar tid med experterna på plats. Först till kvarn gäller och alla möten är max tio minuter långa. På plats finns experter inom följande områden:

  • arbetsrätt – Företagarna
  • affärsutveckling – Coompanion
  • affärsutveckling – ALMI
  • import och export – Business Sweden
  • lån – ALMI
  • kollektivavtal och trygghet som egenföretagare – Unionen
  • upphandling – Växjö kommun
  • miljö- och hälsoskyddsfrågor - Växjö kommun

Se detta som en chans att få inspiration till nästa steg i ditt företagande! 
För dig som är nyfiken på virtual reality håller Videum VR öppet under hela minglet.

DATUM och TID 5 februari klockan 16-18
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
ANMÄLAN senast 28 januari via Växjö kommun >>

Varmt välkomna!

Växjö kommun och Videum Science Park


Förlängd Digibrunch

Den digitala revolutionen - 
Vi har bara sett slutet på början

Jag tror det finns en marknad i världen för kanske fem datorer”, sa IBM:s VD Thomas Watson år 1943. Idag tänker vi kanske att digitaliseringen i stort sett är färdig och bara behöver finputsas lite – men i så fall gör vi samma misstag som Watson. Det handlar dock i allt mindre utsträckning om datorer i traditionell bemärkelse, utan om digital ”intelligens” inbyggd i andra saker, inklusive oss själva. Pär, som alltid har intresserat sig för digitala visioner, håller en inspirationsföreläsning om vår digitala framtid. You ain’t seen nothing yet!

MEDVERKANDE Pär Ström är civilingenjör i teknisk fysik från KTH. Han har skrivit ett antal böcker om digitalisering, digitala visioner och digital ekonomi. Han var ledamot av alliansregeringens IT-råd, och är en driven föreläsare. Nu leder han sedan ett antal år företaget Atomer och bitar, som arrangerar konferenser och events med fokus på digitalisering.

DATUM och TID torsdag 27 februari klockan 11.30–13.30 (Observera tiden!)
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
ANMÄLAN senast 24 februari via Biljettkiosken


Nytt datum 3 mars

Forskarlunch om hållbarhet

MEDVERKANDE Mathilda Tham, professor Institutionen för design, Linnéuniversitetet

Under denna forskarlunch delas även Videums studentstipendium ut. Mer info kommer.

DATUM och TID tisdagen den 3 mars
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
ARRANGÖRER Videum Science Park och Linnéuniversitetet
ANMÄLAN via Biljettkiosken öppnar inom kort.

Är du nyfiken på Mathilda redan idag? Hör hennes tankar om att vi måste ändra vårt förhållningssätt till konsumtion i Linnéuniversitetets podd ”Snillen stimulerar.


Save the date 25 mars

Halvdag med tema hållbarhet​​

Med start klockan 13.00 onsdagen den 25 mars sätter vi fokus på olika perspektiv på hållbarhet. Det blir ett program med valbara aktiviteter och en paneldiskussion med Caroline Farberger, VD ICA Försäkring och Gunnar Hagman, VD Skanska Sverige. På plats finns också utställare med hållbarhetslösningar. Hela programmet blir klart inom kort och då öppnar vi anmälan.


DOKUMENTATION och AVANMÄLAN

Alla våra event kan komma att dokumenteras i foto och film för publicering på vår webb, i sociala medier och trycksaker. Om du anmält dig men får förhinder - meddela oss så att vi kan minska matsvinnet genom att ge platsen till någon annan eller boka av en portion. info@videum.se

Videum tipsar

17 januari Utbildningsministern på besök (Linnéuniversitetet)

23 januari Nätverksträff om framtidens arbetsplats (Digitri)

29 januari Installationsföreläsningar av nya professorer (Linnéuniversitetet)

13 januari-14 februari Ansökan Entreprenörsstipendium (ÅForsk)

31 januari Hjälp till att rekrytera studenter till mjukvaruteknik (Linnéuniversitetet)

10 mars Investerarträff i Kalmar (Investerare Sydost)


Info till våra hyresgäster

Ny informationsskylt
presenterar alla hyresgäster

Videum Science Park skyltar nu upp för en tydligare huvudentré och infart från Framtidsvägen. Detta med en stor skylt där vi vill presentera samtliga företag och organisationer som verkar här. Alla logotyper kommer där att tryckas i en och samma ljusgrå ton mot en mörkgrå bakgrund.

Videum står för kostnaderna för alla hyresgäster som skickar in en vektoriserad pdf eller eps av sin logotyp till info@videum.se senast 31 januari 2020.

Hyresgäster som ej skickar in någon logotyp kommer att presenteras med sitt namn i ett av Videum valt typsnitt. Hyresgäster står själva för kostnaderna om logotypen skickas in efter 31 januari, eller i format som medför extraarbete. Skulle ert företag av någon anledning inte vilja synas på denna skylt är ni välkomna att meddela detta genom ett meddelande till info@videum.se senast 31 januari 2020.

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration