200213

Öppna i webbläsare

Bygg dina nätverk innan du behöver dem

Häromveckan lyssnade jag till Robin Teigland, professor i digitalisering på Chalmers, som just nu bygger upp en Ocean Tech Hub i den sömniga fiskarbyn Peniche längst Portugals kust. Hon berättade om hur hennes son tvingade in henne på en mörk bar full av motorcykelknuttar med argumentet “Du jobbar ju med nätverk mamma” och att de där träffade fantastiska människor. Nästa dag, när hon besökte den lagerlokal i hamnen som hon ville hyra för att starta upp sin hub mötte hon först motstånd. Tills ägarens son dök upp, för det var honom hon hade druckit öl med de där timmarna dagen innan. 

Serendipity. Eller kanske sådant som händer en person som nyfiket bygger relationer med människor omkring sig utan tanke på potentiella framtida värden. 

Själv tror jag mycket på ovan. Men jag tror också på att medvetet bygga nätverk och aktivt säkerställa att när man väl träffar de där andra, de där okända, då går man därifrån med något man inte hade innan. I mitt jobb som grupputvecklare och facilitator utgår jag från forskning om den sociala hjärnan. 

Alla har vi en hjärna. Den tror tyvärr fortfarande att vi lever i flock bredvid en läskig skog och närsomhelst kan bli anfallna av fiender eller blodtörstande rovdjur. Vår hjärna behöver gemenskap, men är samtidigt livrädd för att stöta på en fiende, hamna utanför flocken eller inte ha kontroll. Hjärnan söker sig till det redan bekanta, personer som ser ut som oss själva och tycker ungefär som vi. Är det ett problem? Ja, i alla fall för oss som är intresserade av höga resultat och innovation. För forskningen är också överens om att vi behöver vara olika för att kunna leverera framgångsrika lösningar på komplexa problem.

Därför behöver vi medvetet designa alla våra möten och nätverksträffar. Först och främst behöver vi skapa trygga miljöer. Sedan behöver vi hjälpa konversationen framåt, så att den handlar om det som för deltagarna är viktigt på riktigt. Kanske vilken kompetens vi kan erbjuda varandra, hur vi kan tillföra perspektiv och vad vi kan göra för att samarbeta? En bra start är: Vad brottas du med just nu - och vad kan jag göra för att hjälpa dig?

Anna Gullstrand
gästkrönikör

Besök från Dalarna Science Park

I veckan hade vi besök av Elin Holst Granlund som är chef för Samverkan och Utveckling vid Dalarna Science Park. Tillsammans ingår vi ett nationellt nätverk för science parks och inkubatorer. Inom nätverket drar vi nytta och lärdom av varandras utmaningar, erfarenheter och success stories. Elin besökte både Företagsfabriken och Videum Science Park under veckan. Vår affärschef Robert Unt och vd David Svensson berättade, diskuterade och visade runt i miljön.  

- Det var intressant att se hur många likheter vi har i våra regioner och jag ser fram emot ett fortsatt samarbete och erfarenhetsutbyte, säger Elin efter besöket.

Forskarlunch med stipendieutdelning

Design för hållbarhet

Klimatforskarna är eniga i att det nya decenniet är sista chansen att förhindra en oåterkallelig klimatkatastrof. Hur kan vi ta till oss detta, och agera utifrån våra professionella och privata roller? Mathilda Tham, professor i design, berättar om sin forskning som visar hur system som uppfattas som oföränderliga –  såsom ekonomin eller modet – faktiskt är skapade av människor och därför kan designas om. Hon visar exempel från två projekt inom områdena boende och mode.

MEDVERKANDE Mathilda Tham, professor Institutionen för design, Linnéuniversitetet
Hennes arbete befinner sig i gränslandet design, framtidsstudier och hållbarhet. Hon utbildade sig ursprungligen till modedesigner, med idag handlar hennes arbete om metadesign: design av förändring, design av samarbeten mellan discipliner och sektorer, design av framtidsscenarier och nya sätt att relatera till mode och design, varandra och andra arter.

I samband med forskarlunchen kommer Videum Science Park att dela ut 2019 års studentstipendium.

TID & DATUM kl 12.00-13.30 den 3 mars
FÖR VEM öppen för alla intresserade
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14
ANMÄLAN senast 27 februari på www.videum.se/biljettkiosken
ARRANGÖR Videum Science Park och Linnéuniversitetet

Inbjudan i pdf >>


Workshop 3D-print 3 mars - FULLBOKAD

An insight into additive manufacturing involvement for small and medium-sized enterprises


 

Workshop

Introduktion för byggande
och programmering av Engino

Engino är ett lätt och roligt sätt att bygga och att programmera med block, ett programmeringssätt som används alltmer. Under denna workshop finns Ruslan AbdulinMarcus Mueller och Cristian Babes från IT-Gården på plats för att introducera er i tekniken och hjälpa er fram till en lösning om ni stöter på problem. Linnéuniversitetet bjuder på fika. 

DATUM fredag 6 mars och fredag 20 mars
TID klockan 16.00-19.00
PLATS Videum Innovation Lab i Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
FÖR VEM för dig som är nyfiken på ett enklare sätt att programmera,
inga förkunskaper i programmering behövs
ANMÄLAN på www.videum.se/biljettkiosken
Begränsat antal platser, anmälan krävs.
FRÅGOR kan ställas på geeks@it-garden.se
ARRANGÖR IT-Gården, Linnéuniversitetet och Videum Science Park

Inbjudan i pdf >>


Hållbarhetsdag för företagare

Väx och bli lönsam
med ett bredare perspektiv på hållbarhet 

Ökade krav från kunder och samhälle har blivit en stark drivkraft för, och press på, dagens företag. Genom att förena lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang kan vi skapa långsiktig hållbarhet i våra företag.

Hållbarhet i företagsvärlden handlar om att spara på egna resurser och minska den negativa miljöpåverkan. Att driva och utveckla innovativa företag på ett hållbart sätt kräver mer än vad lagar och förordningar säger. Vi måste ta ansvar för den hållbara utvecklingen inom både miljö, samhälle och människa. En hållbar utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra framtida generationers hälsa, önskemål och krav.
 

MEDVERKANDE

Caroline Farberger, VD ICA Försäkring
Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetsdirektör Södra    
Gunnar Hagman, VD Skanska Sverige
Johanna Sabel, Specialist International Sustainable Business / Business Sweden
Jonas Lööf, verksamhetsledare Miljöfordon Sverige
Charlotte Brynielsson, hållbarhetschef Växjö kommun
Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande
Anne Marchal är moderator på paneldiskussionen


PROGRAM

12.45 registrering och kaffe MINGEL
13.00 inledning VÄLKOMNA TILL VIDEUM SCIENCE PARK
13.15 företagspitchar HÅLLBARHETSLÖSNINGAR
14.00 workshop MILJÖBILAR - VAD SKA VI VÄLJA?
14.45 workshop HÅLLBARA VÄXJÖ 2030
16.00 paneldiskussion HÅLLBARHETSMÅL OCH ORGANISATIONSKULTUR - VAD KRÄVS FÖR ATT LYCKAS MED AMBITIÖSA HÅLLBARHETSMÅL?
 

DATUM onsdag 25 mars
TID klockan 13.00-17.15
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
FÖR VEM regionens alla företagare
ANMÄLAN senast 20 mars på videum.se/biljettkiosken
KOSTNAD Ingen, men utebliven ej avnmäld deltagare debiteras en avgift på 200 kr. 

Inbjudan i pdf >>

 

Medverka på företagstorget den 25 mars

Under ovan nämnda event finns möjlighet för företag att ställa ut på företagstorget i Videum Science Park. Under det inledande minglet och i kaffepausen finns möjlighet att prata med deltagare och ni får alla ett par minuters full uppmärksamhet när varje företag får pitcha sitt företag / sin produkt på scenen. Vårt krav är att ni presenterar en lösning inom hållbarhet för företagare. Har ni frågor eller vill göra en intresseanmälan? Kontakta Stefan Uppman på stefan.uppman@videum.se, 0470-72 33 17. 


Frukostseminarium 29 april - SAVE THE DATE 

Hitta nya affärsmöjligheter genom patentinformation


DOKUMENTATION och AVANMÄLAN

Alla våra event kan komma att dokumenteras i foto och film för publicering på vår webb, i sociala medier och trycksaker. Om du anmält dig men får förhinder - meddela oss så att vi kan minska matsvinnet genom att ge platsen till någon annan eller boka av en portion. Utebliven, ej avanmäld deltagare kommer att debiteras 200 kr. info@videum.se

Videum tipsar

Sveriges skarpaste hjärnor

Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer kommer att utnämnas den 22 april under Sveriges Innovationsriksdag i Skellefteå och kommer att tilldelas 200 000 kronor vardera.


Innovativa startups

Vinnovas erbjudande till små, nystartade företag som vill växa i Sverige och har en innovativ affärsidé som klarar sig i internationell konkurrens. Om Vinnovas erbjudande >>

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration