200624

Öppna i webbläsare

Med vind i seglen

Det sägs att man gör bäst i att förbereda sig på det värsta, men att man ska hoppas på det bästa. Något som låter både logiskt och smart. Våren 2020 har denna parafras testats till sitt yttersta och ”värstaläget” har fått en ny innebörd. Det var knappast någon som strax innan jul kunde ana vidden av konsekvenserna av rådande pandemi. Tveksamt om någon gör det idag, tre månader efter att samhällena började stänga ned i Europa. Men, det kommer en morgondag. När vet ingen riktigt. Men en sak är säker. Morgondagen kommer inte att bli som gårdagen. Det blir en form av ”Verklighet 2.0”.

Förra året möttes över 7 000 personer i Videum Science Park. De deltog på föredrag, testade VR-miljön, arbetade i workshops i innovationslabbet, konfererade med mera. Så många kommer det inte att bli 2020. Det vågar jag slå fast redan nu. Det var nämligen som ett plötsligt väderomslag till sjöss som slog till i mitten av mars. Från bleke och solsken till en våldsam metrologisk urladdning från ena stunden till den andra. Alla möten ställdes in. Många började arbeta hemifrån. Och ny teknik avancerade. Jag hörde någonstans att denna vår har tagit oss 7 år framåt i teknikanvändning när det gäller nyttjandet och mognadsgraden av diverse digitala mötesplattformar.

Förutom en rad direkta åtgärder i form av direkt dialog med våra hyresgäster om hur de klarar sig i denna storm, har nya nationella, och för all del även internationella, initiativ stått som ’spön i backen’. Alla med den gemensamma nämnaren ”I coronakrisens spår”. Videum har bevakat initiativen och några följer vi upp extra noga. Att förbereda sig för ”Verklighet 2.0” är en viktig del i ett bolags strategiska arbete. Inte helt lätt att sätta fokus på mitt under en kris. Men nödvändigt.

Vi hoppas därför att vi kommer att kunna bli beviljade nationell finansiering för projekt som skapar nya förutsättningar för vårt näringsliv i den nya verkligheten som kommer efter krisen. Då kommer vi tillsammans att återigen kunna sätta kurs föröver med vind i seglen

 David Svensson, VD Videum AB

Videum först att mångfaldscertifieras en tredje gång

Videum AB mångfaldscertifierades första gången 2013 och i veckan var det dags för omcertifiering. Vår tredje certifiering innebär att vi uppfyller höga krav på arbetssätt i mångfald genom fem bedömningsområden;

  • styrdokument
  • rutiner
  • rekrytering
  • arbetsmiljö och trivsel
  • varumärke och organisationsutveckling

- Att vi blev först ut av alla att omcertifieras en tredje gång är jättekul, säger Videums mångfaldssamordnare Ewa Ståhle, men påpekar samtidigt att det viktiga är att vi fått in rutiner för att använda de verktyg och metoder för ett strategiskt och aktivt arbete för mångfald som certifieringsarbetet gett.

Certifieringen har genomförts av EVOLVE Mångfaldscertifiering som drivs av Institutet för lokal och regional demokrati (ID). Diplomet delades ut av Maja Debeljak från EVOLVE till VD David Svensson i samband med personalfika för Videum AB den 22 juni 2020.

Mötesplats Framtiden

Växjös nya akutsjukhus

Stefan Lundin är projektchef för ett nytt akutsjukhus i Växjö. Han är civilingenjör och kommer närmast från Hifab där han har arbetat som senior projektledare för höglandssjukhuset i Eksjö. Hör honom berätta och ställ frågor.

Region Kronoberg investerar i ett nytt akutsjukhus som enligt planen skall ligga i Räppe. Tanken är att bygga för framtiden och att sjukhuset ska bli flexiblet och därmed bättre anpassat efter behov. Första steget är att analysera vårdbehoven om tio år och framåt. Första spadtaget är planerat till om tre år.

TID klockan 15.30-17.00, kaffe från klockan 15.00
DATUM tisdagen den 15 september
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
ANMÄLAN senast 13 september via biljettkiosken 


 

Utställning i Videum Science Park

RS Live - Titan II has arrived!

Intresserad av innovationer inom teknik och vad som kan hjälpa dagens och framtidens ingenjörer att utveckla sina idéer och uppfinningar? Då ska du besöka utställningen RS Live i den stora lastbil som fylld med ny teknik under sin Europaturné parkerar utanför entrén till Videum SCience Park den 16 september. 

Här kommer det att visas tekniker som Raspberry Pi, 3D-utskrift, robotik, Internet of Things med mera på de 16 olika interaktiva och pedagogiska produktvisningarna. Bara lastbilen Titan II i sig är intressant - 19 meter lång, 7,6 meter bred, 35 ton tung och komplett med ett träningsrum, kök och alla tänkbara mötesfaciliteter.


Digibrunch

Framtidens logistiklösningar med digital teknik

TID klockan 11.30-13.00
DATUM 16 september
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö

FÖR VEM digitala sektorn 

MER INFO kommer och ANMÄLAN öppnar i augusti.


Seminarium  

Dags att förstärka skyddet mot cyberattacker

Svensk industri står under attack. På daglig basis riktas angrepp mot svenska teknikföretag. Attackerna kommer i ökad utsträckning från främmande makter som vill tillskansa sig teknologi och immateriell egendom. Det finns betydande aktiviteter från kriminella grupper som manipulerar eller förstör information i utpressningssyfte.

För att synliggöra och exemplifiera hotbilden och ge praktiska tips kring skyddsåtgärder bjuder Videum Science Park, Combitech och Teknikföretagen in till ett gemensamt seminarium. Målet är att öka medvetenheten om bland annat cyberattacker – med speciellt fokus på mindre företag. Säkerhetspolisen (SÄPO) kommer att redogöra för hotbilden.

DATUM 28 september
TID klockan 10-12
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14, Växjö
KOSTNAD kostnadsfritt, men begränsat antal platser
Anmälda deltagare bjuds på en enklare lunch.
ANMÄLAN senast 26 september

22 barn på IT-läger i Videum Science Park

Under denna vecka fylls såväl Videum Innovation Lab som vårt nästa största konferensrum med barn och ungdomar med programmeringsintresse. Arrangör är IT-gården och barnen lär sig att programmera hemsidor, Enginorobotar och datorspel samt får testa 3D-print samtidigt som de lär känna barn med samma intresse.


Frågor till våra hyresgäster

Finns intresse för hundrastgård vid Trummen?

Växjö kommun undersöker möjligheten och intresset att skapa en tillgänglighetsanpassad hundrastgård i närheten av Trummen och campusområdet. I enkäten kan du svara på intresset hos dig och ditt företag kring att vara med och bidra till detta. Till enkäten >>


Info till våra hyresgäster

Sommartider i receptionen

Receptionen håller under veckorna 27-33 öppet för er och era besökare mellan klockan 8.30-12.00 samt 12.45-15.00. Kaffetider som vanligt mellan klockan 9-10 och 14-15. 

Utgående post hämtas klockan 14.30. Entréer in till Videum Science Park kommer vara öppna vardagar mellan klockan 8-15. Övriga tider gäller kort och kod.


Info till våra hyresgäster

Dammsugning av ventilation

Det är dags för rengöring av golvaggregaten i hus Alpha och Bravo i Videum Science Park. Under veckorna 25-27 kommer Videums sommarjobbare att komma till ert kontor och dammsuga dessa. Är ni inte på plats går vi in med huvudnyckel. Om detta är något problem för er kontakta cissi.carlsson@videum.se, 0470-72 33 18.


Unikt kontor ledigt i Videum Science Park

Kontorslokal på 311 kvm lämpligt för er som vill ha ett öppet kontorslandskap kombinerat med mindre kontor och mötesrum. Mer om lokalen på Objektvision >>


Växjö kommun

Fredrik Lindblad blir ny näringslivschef

Näringslivschefens viktigaste uppgift är att tillsammans med näringslivsavdelningen, andra förvaltningar och bolag samt externa parter, möjliggöra och utveckla näringslivs- och tillväxtfrågorna i kommunen. Det innebär bland annat att utveckla och förbättra företagsklimatet för näringslivet, underlätta för företagande och generera etableringar av fler företag i kommunen.

I augusti tillträder Fredrik Lindblad tjänsten som näringslivschef för Växjö kommun. Han har en bakgrund inom såväl lokala som internationella företag och kommer senast från Linnéuniversitetet där han gjort sin doktorsavhandling i skogsindustriella produktionssystem. Han har även varit involverad i att samordna forskningsprojekten mellan Växjö kommun och Linnéuniversitetet i träbyggnadsprojektet Torparängen.


Corona

Omställningsstöd för företag med minskad omsättning

Riksdagen och regeringen har beslutat om ett omställningsstöd till företag som har tappat mycket omsättning under mars och april 2020 på grund av corona. Du ansöker om omställningsstödet hos Skatteverket före 31 augusti 2020. Läs mer och ansök på Skatteverkets hemsida >>

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration