210120

Öppna i webbläsare

Ett steg närmare att bli en europeisk digital innovationshubb

För att Europa ska förbli konkurrenskraftigt internationellt måste alla kunna dra nytta av den digitala transformationen. Genom att bygga ett europeiskt nätverk av digitala innovationshubbar (EDIH) vill EU-kommissionen hjälpa företag att förbättra sina processer, produkter och tjänster genom användning av digital teknik. 

De europeiska hubbarna ska stärka den digitala kompetensen för sina regioners små och medelstora företag och offentlig sektor, men också dela erfarenheter och kompetenser med övriga hubbar på nationell och europeisk nivå.

Sydsvenskt samarbete
Videum Science Park ingår nu i en, av innovationsmyndigheten Vinnova och regeringen utsedd, sydsvensk hubb (DigIT Hub) med potential att få bli en europeisk digital innovationshubb. Matchmaking, utlysning och ansökan på EU-nivå sker under 2021.

Fokus och inriktning
Som en europeisk digital innovationshubb kommer DigIT Hub att fokusera på att erbjuda utbildning, aktiviteter och testmiljöer inom artificiell intelligens, high performance computing och cybersäkerhet riktade mot små och medelstora företag samt offentlig sektor i södra Sverige. Inriktningen kommer att vara det smarta samhället, tillverkningsindustri och avancerade material. 

Vi bidrar med en unik miljö för virtual reality, ett innovationslabb och erfarenhet att arrangera aktiviteter i nära samarbete mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor.

Videums Företagsservice Sofi, Sara och Anna

Större utrymme och mer teknik

Under 2020 fick alla mötesmiljöer av naturliga skäl en djup dipp i antalet gäster pga corona. Vi fick då alla ta ett kunskapskliv kring digitala möten, webbsändningar och hybridmöten. I Videum Science Park fanns sedan tidigare teknik för att dokumentera och webbsända från vårt största konferensrum Celsius och utrustning för videokonferens i Chanel. Nu har vi investerat i fler fasta kameror till de större konferenslokalerna, en portabel anläggning för videomöten samt förenklat teknikskåpen i lokalerna. 

Allt fler har bokat vår utrustning för mindre webbmöten och vi har själva gjort ett flertal live-event och inspelningar. Med detta har vi alla blivit mer bekväma med det nya normala sättet att mötas. 

- Den största utmaningen har varit att förstå vilken typ av möte kunden tänkt sig, för alla har varit osäkra i detta nya, säger Sara Srpcanski konferensansvarig i Videum Science Park. 

Nu kommer kompetensen inom mötesrådgivning extra väl till pass och tillsammans har man hittat den bästa lösningen utifrån hur deltagandet sett ut och vad som varit målet med mötet.

Lunchwebbinarium

Så styr du bolaget till hållbar framgång

NYTTAN AV ETT PROFESSIONELLT, VÄRDESKAPANDE STYRELSEARBETE OCH FÖRDELAR MED EXTERN KOMPETENS

För att skapa en stabil grund för bolagets framtid krävs ett långsiktigt och fokuserat arbete på strategi, marknads- och ekonomisk uthållighet. Då är en professionell styrelse med extern kompetens ett smart verktyg på vägen till hållbar framgång.

I alla typer av ändrade förutsättningar, som t ex den pågående pandemin, är det extra viktigt för bolagets vd att få stöd från styrelsen.

Christina Lindberg och Nils-Erik Persson från StyrelseAkademien Sydost ger handfasta råd om styrelsens roll och hur man vid uppstart kan hitta kandidater till sin styrelse.

 

FÖR VEM alla som är intresserade av bolagsstyrning
TID klockan 12.30-13.00 
DATUM 8 februari
PLATS alla deltar digitalt via egen dator eller mobil
KOSTNAD ingen
ARRANGÖR Videum Science Park och StyrelseAkademien Sydost 
ANMÄLAN senast 4/2 på www.biljettkiosken.se/styrabolag
Länk till webbinariet skickas ut någon dag innan eventet äger rum.

Välkomna med er anmälan!


DOKUMENTATION och AVANMÄLAN

Alla våra event kan komma att dokumenteras i foto och film för publicering på vår webb, i sociala medier och trycksaker. Om du anmält dig men får förhinder - meddela oss så att vi kan minska matsvinnet genom att ge platsen till någon annan eller boka av en portion. Utebliven anmäld deltagare kommer att debiteras en kostnad. info@videum.se

Videum tipsar

 

Seminarier, panelsamtal och workshops  

Science Week 3-5 februari

Science Week är ett forum som driver omställningen till en hållbar värld genom att skapa delaktighet, diskussion och opinion kring vår tids viktigaste frågor. Den 3-5 februari livesänds ett 80-tal webbinarier, panelsamtal och workshops inom hållbar samhällsutveckling, hållbar produktion, stadsutveckling och entreprenörskap på scienceweek.se. Science Week arrangeras av Södertälje Science Park med sina huvudägare Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca och KTH tillsammans med ett 30-tal medarrangörer. sscp.se/scienceweek


Tio nya vassa entreprenörer sökes

ÅForsk entreprenörsstipendium 2021

För sjunde året delar Swedish Incubators & Science Parks i samarbete med stiftelsen ÅForsk ut det prestigefyllda ÅForsk Entreprenörsstipendium - ett av marknadens finaste, De tio som blir vinnare av utmärkelsen får förutom pengarna en presentation i pressmeddelande och på sisp.se där de också intervjuas i en artikelserie. Stipendiet mottages sedan under Sveriges Innovationsriksdag den 20-21 april 2021.

Om du är hyresgäst i, eller samarbetspart till, Videum Science Park är du välkommen att kontakta affärschef Robert Unt för den skriftliga motivering som behövs från en science park eller inkubator för att ansöka - robert.unt@videum.se, 0470-72 33 04.


Grand Challenge

Hackathon för att förebygga barnfetma 

Grand Challenge Prevent Childhood Obesity är en del av projektet Prevention barnfetma som drivs av det strategiska innovationsprogrammet Swelife och 24 parter. Under mars ordnas ett hackathon med mål att hitta lösningar för hur barnfetma kan förebyggas och ge alla en jämlik hälsostart i livet. Fokus är på de små barnen – från graviditet till skolstart. Läs mer om utmaningen och anmäl er medverkan på swelife.se/grand-challenge


För företagare i Kronbergs län

Ta del av konsulttimmen

Behöver du komma igång med sociala medier men vet inte hur? Vill du ta dig ut på en internationell marknad och behöver hjälp på traven? Eller behöver du kanske hjälp med ditt företags hållbarhetsarbete? Genom Konsulttimmen kan du anlita en konsult – helt kostnadsfritt upp till sex timmar. Du kan välja mellan 35 konsulter inom olika expertområden såsom ekonomi, marknadsföring, organisationsutveckling, digitalisering, produktutveckling och hållbarhet. Konsulttimmen är till för dig som är företagare i Kronobergs län med 0–49 anställda. Det drivs och finansieras av Region Kronoberg och Europiska regionala utvecklingsfonden. Ansök på konsulttimmen.se.


Näringsliv & tillväxt

Näringslivskontorets nyhetsbrev

Nyheter som rör näringslivet i Växjö kommun cirka tio gånger per år. Prenumerera >>


Växjölöftets jobbvecka

Marknadsför ert företags kompetensförsörjningsbehov

Vecka 6 arrangeras jobbveckan 2021 med målet att öka jobbmatchningen och pressa tillbaka utanförskap. Jobbveckan genomföras som ett helt digitalt event i år och har fokus på långsiktig kompetensförsörjning. Ta tillfället att berätta om ert företag och hur man som arbetssökande ska förbereda sig för att bli en uppskattad medarbetare hos er. Mer info på Växjö kommuns hemsida >>


Gör rätt vid upphandling

Upphandlingsskola för företag

Genom flera digitala livesändningar vill Växjö kommun öka kunskapen om offentlig upphandling för att det ska bli lätt att göra rätt och lämna in ett godkänt anbud. 

18 februari Offentliga affärer 
18 mars Lämna anbud
14 april Krav och utvärderingsmodeller


Fokus på hållbarhet

Earth week 2021

Earth Week, 22-27 mars, är Växjö kommuns årliga hållbarhetsvecka som lyfter framtidens frågor kring hållbarhet. Dela med dig för morgondagens Växjö genom att anmäla ditt evenemang senast den 31 januari >>


 

Corona/Covid-19

Tips för att smittsäkra kontoret

Det är vårt gemensamma ansvar att stoppa smittspridningen i samhället, på kontor och arbetsplatser. Så här kan du öka tryggheten på kontoret:
 

Anpassa kontoret

- Anpassa arbetsplatsen genom möblering så att personalen har möjlighet att hålla avstånd under hela arbetsdagen.
- Inför extra städning av ytor som ofta berörs av händer. Se till att handsprit finns tillgängligt där det inte finns tvål och varmt vatten.
- Undvik användning av portabla fläktar och luftkonditioneringsaggregat i rum där flera personer vistas samtidigt.
 

Skapa en flexibel arbetsmiljö

- Underlätta för medarbetarna att kunna arbeta hemifrån i den mån arbetet tillåter.
- Anpassa arbetstiderna så att det blir möjligt att undvika resor i rusningstrafik.
- Uppmuntra medarbetarna till att sprida ut fika- och lunchtiderna för att undvika trängsel.
- De flesta möten går att genomföra digitalt. Gör det!
- Om ni måste ses – kanske ett promenadmöte utomhus är ett alternativ?
 

Handhygien

- Uppmuntra medarbetarna att tvätta händerna ofta med tvål och vatten. 
- Uppmuntra till användning av handsprit där tvål och vatten inte finns tillgängligt.
- Arbetar ni i en aktivitetsbaserad miljö undvik att dela utrustning som mus och tangentbord. Alternativt sanera utrustningen mellan användning.

 

Mer om hur Videum jobbar för att minska smittspridningen och skapa en säker arbetsmiljö för medarbetare och hyresgäster under coronapandemin >>

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration