210428

Öppna i webbläsare

Affärsmöjligheter genom patentinformation

Ett patent är att ha ensamrätt att nyttja en uppfinning inom en viss marknad, att ingen annan får tillverka eller sälja den utan att patentägaren har gett sitt tillstånd. Oftast tänker man på patent som något att ta på sin egen uppfinning och för att hålla koll på intrång. Men genom att ta del av fri patentinformation kan du också hitta nya affärsmöjligheter. Patentansökningar blir nämligen offentliga 18 månader efter ansökningsdag. Magnus Ungsten som är patentkonsult på AWA gav under tisdagens seminarium från Videum Science Park nya perspektiv på patent och patentinformation.

Genom att regelbundet bevaka patent inom din bransch kan du hitta

  • potentiella köpare till ditt patent
  • potentiella licensköpare till ditt patent
  • patent där du kan be om att få köpa licens för att tillverka och sälja
  • patent som gått ut och själv slå dig in på den marknaden

Men du kan också använda patentinformation för att

  • följa teknikutvecklingen inom ett visst område
  • få inspiration till egen vidareutveckling
  • upptäcka konkurrentpatent som gör att du tänker om kring din produkt eller väljer att söka samarbete

Du kan söka på egen hand i tex Svensk Patentdatabas eller Europeiska patentverkets databas där det finns över 100 miljoner patent. Om du är investerare kan du i patentdatabaserna också hitta intressanta bolag att investera i.

Videums solcellsanläggning täcker 80 % av årskonsumtionen

Videum investerar i linje med Växjö kommuns mål för ett hållbart Växjö i ytterligare en solcellsanläggning. Arbete har påbörjats för att montera 80 solpaneler på taket till Videums eget kontor på Framtidsvägen 18.

Videum har sedan tidigare fem anläggningar i drift som under 2020 tillsammans producerade över 196 MWh.

- De tidigare anläggningarna är ganska anonyma och inte så synliga då de är placerade högt upp på platta tak, säger Henrik Wikingsson driftansvarig på Videum AB. Så även om denna anläggning är lite mindre bidrar den med att på ett diskret sätt synliggöra våra investeringar som vi är mycket stolta över.

Uppskattningen är att den nya anläggningen under ett normalår kommer att ha en årsproduktion på ca 22 000 kWh, vilket motsvarar ungefär 80 % av årskonsumtionen för den aktuella kontorsbyggnaden som är på ca 650 kvm. Om arbetet går enligt planerna kommer anläggningen att vara i drift från andra halvan av maj i år.

Videums senaste investering i solceller gjordes under 2020 då det uppfördes en nätt anläggning på taket av ett regnskyddat cykelställ framför Videum Science Park. Den möjliggör hållbar laddning av hyresgästers och besökares el-cyklar.

Digital seminar in English

Lyckas med datadriven affärsutveckling

Lär dig mer om Self-Service Analytics och vikten av att förstå ditt nuläge för att ha bästa förutsättningar för innovation genom samverkan med forskare.

Den ökande digitaliseringen av icke-digitala varor och tjänster har skapat ett viktigt socialt, organisatoriskt och ekonomiskt fenomen under det senaste decenniet. Informations- och kommunikationsteknik (IKT) har bidragit till ökad produktivitet och effektivitet hos tjänsteföretag som öppnar nya marknader och främjar ny typ av tjänster. En viktig aspekt av IKT som dramatiskt har påverkat verksamheten är Business Analytics och relaterade tillvägagångssätt som Self-Service Analytics (SSA).

Det finns goda exempel på hur SSA har påverkat många aspekter av organisationerna, inklusive användarnas förmåga att svara på sina egna frågor, beslut och insikter bakom data, effektivitet som gör det möjligt för företag att få en konkurrensfördel, IT- och analytikerteam fokuserar på mer hög nivå prioriteringar. Den främsta utmaningen i SSA är om organisationen kan dra nytta av en metod för dataanalys eller om det finns risker som kan förhindra dess framgång.

 

MEDVERKANDE från Linnéuniversitetet
Arianit Kurti, docent och prefekt vid Institutionen för datavetenskap och medieteknik
Imad Bani Hani, forskare vid Institutionen för informatik
Jesper Lindahl, projektledare Innovationslänken för IT och industri i Kronoberg

DATUM onsdag 5 maj
TID klockan 11.30-13.00
PLATS digitalt via Zoom, länk skickas ut till anmälda deltagare
MER INFO och ANMÄLAN genom Linnéuniversitetet

ARRANGÖRER Linnéuniversitetet i samarbete med Digitri och projekt Innovationslänken som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Kronoberg.


Digital AW

Blooper evening

Vi bjuder in dig att lyssna på några modiga entreprenörer som berättar om misstag de gjort under sin företagsresa och hur misstagen gjort dem både starkare och klokare. Detta för att visa att ingen väg till framgång är spikrak och att bloopers är ett fantastiskt sätt att växa och bli bättre på!

Ta något gott att äta eller dricka, luta er tillbaka och låt er bli inspirerade av dessa berättelser! Den sista halvtimmen är ni välkomna att hänga kvar och mingla med övriga deltagare. Våra talare presenteras inom kort i Facebook-eventet. Stay tuned!

 

DATUM onsdag 12 maj
TID klockan 17.00 - 18.30
PLATS Digitalt via Zoom - länk skickas ut via mail strax innan eventet börjar.
ANMÄLAN genom Drivhuset
ARRANGÖRER Drivhuset och Videum Science Park


Open Innovation e-cracker

Learn to innovate together with other students - provide solutions to the municipality’s challenges!

Are you good at hatching ideas, thinking new and rethinking? Do you want to become better at thinking both inside and outside the box? And do it with others? Welcome to e-cracker - a digital version of open innovation.

 

DATE Tuesday 18th of May
TIME 11.45-14.00
PLACE Digital on Teams
MORE INFORMATION at www.videum.se

Register by e-mailing vaxjo@drivhuset.se. Registration is bindning.
The link will be sent to you one day ahead of the event.


Digibrunch

Cyberangreppen ökar. Är ditt företag skyddat?

I spåret av de globala händelser som inträffat under 2020 har cyberangreppen ökat markant. Angreppen blir mer och mer sofistikerade, ofta med inslag av nya eller pågående händelser i omvärlden.Tidigare har man talat om ”the war for prevention”, alltså att man ska försöka förhindra intrång. Detta är något som de flesta säkerhetsexperter är rörande överens om att detta kriget är förlorat. Nu ligger snarast fokus på att utgå ifrån att vi ständigt är under attack och vi behöver ha verktygen för att kunna hitta, identifiera och om nödvändigt, stänga ute eventuella intrång.

Viktor Hedberg, Security Architect på Atea Sverige AB har lång erfarenhet inom området och utöver föreläsningar som denna jobbar han med att säkra kunders miljöer och utreda incidenter som har inträffat.

Under Digibrunchen kommer vi att beröra 
- de vanligast förekommande attackerna 
- hur vi kan höja säkerhetsmedvetenheten

 

DATUM onsdag 26 maj 2021
TID klockan 12.00–13.00
PLATS online, länk skickas ut senast på förmiddagen den 26 maj
ANMÄLAN senast 24 maj på videum.se/biljettkiosken

Digibrunch ordnas av Videum Science Park, Almi Företagspartner och Föreningen Digitri.


DOKUMENTATION och AVANMÄLAN

Alla våra event kan komma att dokumenteras i foto och film för publicering på vår webb, i sociala medier och trycksaker. Om du anmält dig men får förhinder - meddela oss så att vi kan minska matsvinnet genom att ge platsen till någon annan eller boka av en portion. Utebliven anmäld deltagare kommer att debiteras en kostnad. info@videum.se

Videum tipsar

 

Sveriges största innovationspris

Nu kan du nominera dig själv eller någon annan till SKAPA-priset - Sveriges största innovationspris med syfte att ge stöd till innovatörer att utveckla sina idéer.
Läs mer och nominera >>


 

5 maj

Är det lönsamt att göra annorlunda?

Centrum för ledarskap i Småland bjuder in till ett digitalt samtal om hur mångfald driver innovation och tillväxt, där vi reflekterar över och synar dolda fördomar, samt frågar oss om det småländska ledarskapet står för öppenhet och nytänkande eller är det tvärt om? Info och anmälan >> 


 

5 maj

5G - Time to Get Real!

Mobile heights toppenmorgon - ett webinar på engelska med talare från Telia och Cybercom. Info och anmälan >>


 

E-handelsutbildning

Vill du lära dig hur du startar och marknadsför din e-handel, oavsett om du idag har en fysisk butik eller kanske bara en idé! Då har du möjlighet att gå en e-handelsutbildning genom Kalmar Science Park. Utbildningen är EU-finansierad, öppen för alla och digital. Info och anmälan >>


 

 

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration