210609

Öppna i webbläsare

Forskarlunch

Partikeldetektorer och gammablixtar

Förra veckans forskarlunch tog oss ut i universum och vi fick en inblick i de enorma krafter som finns därute och att forskning kring detta görs på vårt campusområde i Växjö. Vår guide var astrofysiker Yvonne Becherini som bedriver grundforskning på aktiva galaxkärnor och gammablixtar genom gammastrålningsastronomi. Forskning på gammaforskning på det sätt som den genomförs vid Linnéuniversitetet finns ingen annanstans i Sverige. Vi fick också veta att bygget på bilden ovan, som du kanske sett nära allén mellan Videum Science Park och Teleborgs slott, tillhör projekt Alto och är en prototyp till en partikeldetektor, en enkel men lovande teknik för framtiden.

Läs hela artikeln på vår webbplats >>

Digitalt mingel

Ett litet men givande digitalt eftersnack

I det korta digitala eftersnacket i slumpindelade smågrupper som följde forskarlunchen förra veckan fick deltagarna möjlighet att ventilera sina tankar och känslor för universum men också säga hej till andra deltagare. Samtalen gick från om man skulle tacka ja till en enkel biljett till mars och kommersiella rymdresor till att vi upplever Ljungby som en liten stad med stort driv. Såklart kom samtalen in på hur man upplevt coronatiden med alla digitala möten och hur mycket man längtat efter att såhär få spontansnacka med andra deltagare, att få möta andra än de man bokat upp ett möte med. Och låta eventen lika mycket vara en mötesplats som ett tillfälle för lärande och inspiration.

Digitalt sommarmingel för hyresgäster

Många har nu under lång tid jobbat hemifrån. Vi saknar er på plats i Videum Science Park och ni saknar säkert era företagsgrannar och kanske oss också?! Spara då direkt ner länken nedan i din kalender! Onsdagen den 16 juni mellan klockan 10.00-10.30 är du välkommen till ett digitalt sommarmingel i all enkelhet. En lättsam pratstund i lite mindre grupper, med eller utan kaffe och bulle – det väljer du själv. Anslut från kontoret, från köksbordet eller sommarstugan.

DATUM & TID onsdagen den 16 juni klockan 10.00-10.30
PLATS via Zoom – följ länken från mobil eller dator: 
https://zoom.us/j/91580727605?pwd=VGNSY0ZJTHlnODIwQUJidUdSRHhTZz09

Ingen anmälan.

Vi hoppas att vi snart kan ses och mingla ”på riktigt” igen. Tills dess möjliggör vi ändå lite möten och snack på detta sätt innan vi alla går på en välförtjänt semester.

/Företagsservice i Videum Science Park


Ansök om företagsutveckling genom
samarbete med innovationsstudenter hösten 2021

Framtiden kräver hållbara innovationer

Ert företag ges nu möjligheten att ansöka om ett kostnadsfritt samarbete med studenter från Innovationsmastern på Linnéuniversitetet. Genom en tydlig innovationsprocess tar sig studenter med olika kompetenser (bl.a. design, ekonomi och teknik) an utmaningar från det verkliga näringslivet. Kanske med ert företags utmaningar i fokus?!

Exempel på vad ert företag kan få hjälp med

  • Ta fram lösningsförslag på aktuella utmaningar.
  • Ta fram, utveckla, re-designa en produkt eller produktserie.
  • Tillämpa Agenda 2030 för en mer hållbar affär.
  • Hitta fler användningsområden av befintliga resurser.

Innovationsprocessen

1) er utmaning, 2) problemförståelse, 3) idégenerering, 4) genomförande, 5) utvärdering, 6) slutpresentation. För att få ut så stort värde som möjligt kommer ert företag att vara aktiva och involveras i alla steg i innovationsprocessen (ca 20 h). Vi ser gärna att ni engagerar flera personer från ert företag.
 

Detta får ni

  • Externa resurser i form av studenter med olika kompetenser och tillgång till aktuell forskning från Linnéuniversitetet. 
  • Värdefullt utifrånperspektiv som tillsammans med er kunskap ger potential till nya innovationer.
  • Insikter och kunskap av modeller och verktyg som kan fortleva i er egen innovationsprocess.

Bli ett av endast fem uppdrag
Genom ett löpande urval antas fem uppdrag till Innovationsmasterns innovationsprocess som genomförs från oktober 2021 till januari 2022.

Gör er intresseanmälan på lnu.se/innovationssamarbete före den 18 juni.

Svar på era frågor får ni av Miguel Salinas, miguel.salinas@lnu.se, 072-703 82 48

 

Informationen i pdf för utskrift >>

 

Info till våra hyresgäster

Dammsugning av ventilation

Mellan den 14- 24 juni kommer Videums sommarjobbare att dammsuga golvaggregat i de kontor som har det i hus Alpha och Bravo i Videum Science Park. Är ni inte på plats går vi in med huvudnyckel. Om detta är något problem för er kontakta fastighetschef Cissi Carlsson cissi.carlsson@videum.se, 0470-72 33 18. /Videum

 

Sommartider i receptionen och entréer

Receptionen håller under veckorna 26-31 öppet för er och era besökare mellan klockan 8.00-12.00 samt 13.00-15.30. Entréer till Videum Science Park kommer vara öppna vardagar mellan klockan 8-15.30. Övriga tider gäller kort och kod. /Företagsservice


Tips från Linnéuniversitetet

Djup-dyk ner i Digital Twin of the Organization (DTO)

"Aligning Architectures for Digital Twin of the Organization" (Aladino) är ett projekt som syftar till att skapa en uppsättning tillämpbara metoder, metoder och verktyg för modellering, utvärdering och utveckling av en digital tvilling av en organisation. En digital tvilling av organisationen (DTO) är en exakt virtuell representation av en organisation, inklusive digitala repliker av fysiska enheter, processer, tjänster, människor och platser. DTO:er gör det möjligt att representera alla organisationens element som virtuella modeller, som kontinuerligt kan simuleras och analyseras för att bedöma och optimera organisationen. Vill du kunna testa DTO:er och skapa en modell för alla delar av din organisation? (JA!) Ta då några minuter av din tid och svara på projektets enkät som ett första steg: https://forms.gle/X3Zivz5yaFFYAd4D9.

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration