210622

Öppna i webbläsare

Kalkylerad risk – även i år

Sommaren är här och semestern står för dörren. Samma visa i år igen. Mycket som ska klaras av innan man kan logga ut. Kan man förresten logga ut helt? Dagens teknik har verkligen fått en rejäl skjuts framåt under pandemin. Att arbeta på distans har för många blivit vardag. Kan man då släppa arbetet helt? Jag tvivlar.

Även denna sommar blir annorlunda. Fast till skillnad från föregående år har jag mer förståelse i år att rörelsefriheten kommer att vara begränsad. Egenansvar är en dygd. Men även förmågan att på förhand kalkylera och därmed kunna minimera risk.

En metafor som förstås ligger mig varm om hjärtat är segling. Att segla över Kattegatt i fint väder med måttliga vindar innebär vanligtvis låg risk. Även om seglatsen tar 7-9 timmar och dessutom bjuder på 3600 horisontlinje under ett par av dessa timmar. Medan samma seglats i hårt väder ökar risken för tillbud väsentligt. Men risken är kalkylerbar. Jag kan vidta en rad åtgärder för att minimera riskerna. Såsom att använda livlina om jag måste upp på däck under gång. Osäkra livflotten. Minska segelytan. Angöra vid kusten där förhållandena är som bäst. Stänga nedgångsluckorna för att ta bort risken att en stor våg ska vattenfylla båten o.s.v.

Risken försvinner inte men jag har förberett mig genom att på förhand ha kalkylerat och agerat i linje för att ge mig de bästa förutsättningarna. Så tänker jag förhålla mig även i sommar. Både till sjöss och på land.

Trevlig sommar!

David Svensson, vd Videum AB


Andreas behåller lugnet om nätet går ner

Som it-samordnare hos Videum har du ansvar för allt från datorer och it-utrustning för Videums egen personal till nätverk och säkerhet i alla Videums fastigheter. Men också kundkontakter när hyresgäster i Videum Science Park behöver hjälp med in- eller omkopplingar från de IT-leverantörer de valt att anlita. Sedan april 2021 är det Andreas Eriksson som innehar den ansvarsfulla och viktiga tjänsten hos Videum. En roll som kräver just den personlighet som Andreas har - lugn, strukturerad och alltid ordning och reda.

- Att stressa upp sig fungerar inte, då går det inte att lösa komplexa problem, förklarar Andreas och tillägger att eftersom många människor påverkas om tex ett nät går ner gäller det att systematiskt analysera problemet och sedan snabbt hitta en lösning. I en pressad situation har man fördel av alla års erfarenhet och en väl uppbyggd struktur i systemen.

Andreas är teknikintresserad och har under hela sitt yrkesliv arbetat med it. Från slutet av 90-talet med cad-support, via it-service till den övergripande samordningsrollen han har idag. Med erfarenheter från såväl ABB, IBM och Volvo IT säger Andreas att den lilla organisationen där alla har möjlighet att göra sin röst hörd kanske ändå är den plats som passar honom bäst.

2009 startade Andreas eget och han har haft ett mindre antal, men stora kunder. Videum har varit en av dem sedan starten och här har han stöttat it-personal i stort och smått. Ett beslut om organisationsförändring och att outsourca it-supporten till Finland hos Andreas största konsultuppdrag kom vid samma tid som Videums it-samordnare efter 10 år valt att söka ny tjänst. Ett tillfälle för Andreas att bli anställd medarbetare på Videum där han ju redan känner verksamheten och it-strukturen väl.

Save the date - hösten 2021

 

Ta del av aktuell forskning

13 september Forskarlunch

Brott och otrygghet: en strategi för kunskapsbaserat förebyggande arbete med Peter Lindström, professor i kriminologi.

Forskarlunchen är ett aktuellt forskningsföredrag med syfte är att knyta kontakter och ge uppslag till nya samarbeten mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Arrangeras av Videum Science Park och Linnéuniversitetet.

MER INFO på vår webb inom kort


 

Inspireras av kraften i studentsamarbeten

15 september Studentfika 

Nu startar studentfika – återkommande korta möten där du som företagare får en inblick i vilka möjligheter som finns för utveckling och innovation genom studentsamarbeten. Varje gång presenteras ett nytt redan genomfört projekt mellan student och företag. Att som företagare delta på studentfikat ger dig inspiration och idéer till möjligheter för framtida studentsamarbeten för ditt företag. Studentfikat kommer framöver att bli ett fysiskt möte där vi träffas och fikar tillsammans, men vi får starta upp digitalt via Teams.


 

Hitta finanering och partnerskap

6 oktober och 24 november Investerarträffar

Möjlighet för regionens tillväxtbolag att presenterar sig i syfte att hitta finansiering och partnerskap bland regionens investerare. Arrangeras av Videum Science Park och Investerare Sydost m.fl.


 

Möte mellan näringsliv och studenter

19 oktober Nätverkardagen

Nätverkardagen är möjligheternas dag. Universitetetsstudenter och näringsliv möts i open innovation-utmaningar, företagstorg och upplevelser i Videum VR och vår nya studio. Beroende på coronaläget till hösten kan eventet bli antingen fysiskt på plats i Videum Science Park eller på distans. Oavsett vilket så ser programmet ut som följer:

  1. Open innovation med Innovationsmasterns studenter
  2. Open innovation mellan övriga studenter och näringsliv*
  3. Företagstorgen mötes- och mingelplats för studenter och näringsliv*
  4. Upptäck och upplev virtual reality i Videum VR
  5. Besök och prova på den nya studion i Videum Science Park

Intresseanmälan för företag

Vi söker nu företag som med studenternas hjälp vill ha snabba svar/idéer till lösning på utmaningar/frågor. Och om ni redan nu vet att ert företag vill ställa ut här så är ni välkomna att höra av er. Hör av er till Stefan Uppman för intresse att delta som företag.


 

Samarbete för innovation

4 november - Alvesta Framtidsdag

Att fortsätta utvecklas är viktigare än någonsin då den digitala utvecklingen ökar i allt snabbare takt. Detta samtidigt som Agenda 2030 (Globala målen) ökar förväntningar och krav på hållbara lösningar. Dagen som är öppen för näringsliv och beslutsfattare i regionen kommer att erbjuda inspirerande föredrag om samarbete för innovation. Samarbeten som kan bryta små och invanda mönster eller skapa storslagna idéer. Samarbeten som kan ge företaget den utveckling och framåtrörelse som vi alla behöver. 

Arrangeras av Alvesta Utveckling AB i samarbete med Videum Science Park, Campus Ljungby, Linnéuniversitetet genom projektet Innovationslänken och Alvesta kommun.

Studio och träningslokal efter sommaren

Efter förra årets enkät bland hyresgästerna i Videum Science Park fick vi veta att behov och önskemål fanns för en studio med lättanvänd filmutrustning och en träningslokal. 

Beslut om träningslokal och avtal blev klart bara häromdagen, men vi kan avslöja att vi öppnar i september, exklusivt för er som är hyresgäster i Videum Science Park. Det kommer att erbjudas träning på egen hand med olika träningsredskap, men också möjlighet till kontakt med en personlig tränare. Mer om detta direkt efter semestern.

Vi har som vi tidigare berättat investerat i teknik till en studio som vi nu har testkört och bara det sista arbetet är kvar - att genom textiler, möbler och rekvisita få till det med ljud och flexibilitet i rumsutformningen. All info om tekniken, bokning och priser kommer efter semestern. Den som är extra nyfiken på studion innan semestern är välkommen att höra av sig till projektledare Silvia, silvia.estadella@videum.se.


(H)OUR OFFICE

Kontorslösning för ett mer flexibelt arbetsliv efter pandemin

Videum Science Park är en mötesplats för företagande och innovation. Här erbjuds kunskapsevent, labbmiljöer och den moderna vardagens arbetsplats. Signalerna vi får är att många företagare och deras anställda önskar ett än mer flexibelt arbetsliv efter pandemin. Därför har vi utvecklat vårt utbud av kontorslösningar.

Många vill och behöver såklart fortsatt ha sina fasta kontor, men en del företag ser över möjligheten att erbjuda mer flexibilitet för sina anställda. Mer valmöjlighet i att bestämma varifrån och när man jobbar. Det behovet möter vi nu upp med (H)OUR OFFICE där man kommer att kunna hyra en kontorsplats med avtal per månad, per vecka eller per dag.

- För den kortaste hyrestiden ser vi framför allt möjligheten att i anslutning till våra kunskapsevent kunna erbjuda deltagare att arbeta resten av dagen från en kontorsplats i Videum Science Park, förklarar etableringsansvariga Helena Rosberg. En lösning som ger flexibilitet i var man spenderar sin arbetsdag, samtidigt som det är klimatsmart eftersom man redan har tagit sig till science parken på Framtidsvägen, tillägger hon.

Kontrakten på en månad kan passa för den som är ensamföretagare, nystartad eller verkar i en osäker bransch. Men också den som av någon anledning uppehåller sig i Växjö under en viss tid och självklart för alla som vill prova på att verka i Videum Science Park. 

Läs mer om kontorslösningen (H)OUR OFFICE på vår webbplats >>


Praktikant hos Videum VR

Sebastian utvecklade ett interaktivt spel

Sebastian läser Interaktiva medier och webbteknologier vid Linnéuniversitetet i Växjö. Under sin praktik hos Videum VR fick han en idé som han sedan utvecklade i sitt examensarbete. Resultatet är en applikation som kan användas under VR-visningar. Ett spel där användaren med hjälp av fysisk aktivitet på det rullande golvet höjer eller sänker sin hjärtfrekvens för att utföra olika uppmaningar. Studentsamarbeten kan ge såväl nya kontakter som infallsvinklar och idéer. Eller som här - en användbar produkt.

Läs intervjun med Sebastian på programsidan för hans utbildning >>


 

Info till hyresgäster och besökare

Sommartider i receptionen och entréer

Receptionen håller under veckorna 26-31 öppet för er och era besökare mellan klockan 8.00-12.00 samt 13.00-15.30. Entréer till Videum Science Park kommer vara öppna vardagar mellan klockan 8-15.30. Övriga tider gäller kort och kod. /Företagsservice

 

Norra infarten till parkeringen stängs av

Från och med vecka 32-33 och ca ett år framåt stängs den norra infarten (närmast ICA) till stora parkeringen på Framtidsvägen av. Videum har hyrt ut den delen av parkeringen till Svenska Studenthus under tiden de bygger lägenheter längs Trummenvägen. Hyresgäster och besökare hänvisas till södra infarten under tiden. /Videum AB


 

Häng med oss på världens största mingel!

Linkedin är ett modernt sätt att nätverka för yrkesverksamma personer och ett bra komplement till fysiska mingel. Här omvärldsbevakar du genom att följa likasinnade med samma yrke, inspiratörer inom din bransch, aktuella ämnen och händelser.

Du kommenterar och gillar inlägg samt postar egna inlägg och artiklar. På Linkedin finns (nästan) alla visitkort du behöver. Följ gärna Videum på Linkedin och välkommen med kommentarer på våra inlägg: https://se.linkedin.com/company/videum-science-park.


 

Mötestrender post corona

Svenska Mötens årliga trendrapport fokuserar på hur vi kommer att mötas post-corona. De spår 3 mötestrender när vi kan mötas igen:


1. Ökande krav på mötesledare Nu tolererar vi inga ”slösmöten” längre.
2. Platsen gör skillnad Miljöombyte blir ännu viktigare i spåren av distansarbete. 
3. Upplevelser – gärna utomhus Helhetsupplevelsen kommer vara än mer i fokus.

 

Inspireras till bättre möten i mötesguiden på vår webbplats >>


 

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration