211012

Öppna i webbläsare

Rekordmånga studenter i öppen innovation

I nästa vecka genomförs ”open innovation – nutcracker” med inte mindre än 120 universitetsstudenter, vilket är rekord i Videum Science Park.

- Intresset för öppen innovation har blivit så stort hos flera av universitetets programansvariga att deltagandet schemalades för flera kurser, säger Stefan Uppman som varit med från starten vid alla liknande event i Videum science Park.

Problemställare vid detta event är Stephanie Spindler Jonsson från MyPauze, nyligen känd som entreprenör i ett av SVTs program Draknästet, där hon sökte kapital till sitt bolag. Då deltagarantalet är så högt och vi fortsatt behöver hålla ett fysiskt avstånd till varandra ur smittsynpunkt har eventet delats upp i tre pass med 40 studenter i varje, men de får alla samma frågor och problemställningar. Open innovation - nutcracker arrangeras av Videum Science Park i samarbete med Drivhuset och Linnéuniversitetet.

Problemlösning och idégenerering

Innovationer kan vara inkrementella (förbättringar av det som redan görs), radikala (fundamentala förändringar) eller disruptiva (helt nytt). Innovation handlar alltså lika mycket om att bryta små och invanda mönster som att skapa storslagna idéer.

Då egen forskning och utveckling är en utmaning för många mindre företag kan samarbete med andra göra det lättare att metodiskt ta sig an behovsanalyser och modeller för att identifiera rätt problem. Genom samarbeten med andra utanför den egna organisationen kan man också få nya perspektiv och reflektioner på produkten eller verksamheten och oändligt antal kreativa förslag till lösningar.

PROBLEMLÖSNINGSMODELL
Utforska utmaningen: beskriv målet, hitta fakta och rama in problemet
Idégenerering: brainstormning med fokus på stor kvantitet av ovärderade lösningar
Förbered åtgärd: rangordna lösningar och hitta originella idéer  

Miguel Salinas, en av tre programansvariga vid Innovationsmasterprogrammet hos Linnéuniversitetet, föreläste kring detta under Innovationsveckan. Han ville skicka med oss det viktiga budskapet att en lösningsidé sällan är perfekt från början, utan att idéerna nästan alltid behöver tid för att mogna.

Framtidsdag innovation

Framtidssäkra företaget genom samarbeten

Det är viktigare än någonsin att fortsätta utveckla sin verksamhet då den digitala utvecklingen ökar i allt snabbare takt. Detta samtidigt som Agenda 2030 (Globala målen) ökar förväntningar och krav på hållbara lösningar.

Framtidsdagen som nu ordnas för femte gången är öppen för näringsliv och beslutsfattare i regionen. Här bjuds på ett eftermiddagsprogram med inspiration kring samarbete för innovation. Samarbeten som kan bryta små och invanda mönster eller skapa storslagna idéer. Samarbeten som kan ge företaget den utveckling och framåtrörelse som behövs
 

PROGRAM 
Lunch för deltagare på hotell Rådmannen  
Inledning Tomas Hedevik från Alvesta utveckling AB och moderator Ann Sofie Koch
Innovation och innovationslänken Robert Unt och Jesper Lindahl
Södras utveckling genom samarbete Cristian Brolin
Från praktik till karriär Rebecca Nielsen, Jonas Karlsson och Peter Adiels 
Innovation, mångfald och uthållighet Sofie Lindblom
Samverkan för innovation Mikael Vieweg och Thomas Malmborg

Detaljerat program >>
 

DATUM och TID klockan 12.45-17.00 (Lunch från klockan 12.00)
PLATS Hotell Rådmannen, Alvesta, samt livesändning på webben
ANMÄLAN senast den 28 oktober till Alvesta kommun >>


Inspiration och insikt för ökad digitalisering

I regionen finns mängder av innovativa och spännande bolag som ständigt blickar framåt och kläcker banbrytande idéer. Bolagen delar en gemensam utmaning - att hitta den kompetens som krävs för att kunna växa och realisera. Digitala veckan 2021 blir en hybrid med såväl fysiska möten som webbsändningar och har fokus på hur vi kan attrahera fler till IT-sektorn, fler kvinnor till branschen och region IT-hub. Programmet håller som bäst på att ta form på https://digitalaveckan.se och självklart blir det en Digibrunch i Videum Science Park.


Workshop

Generation Z – attrahera, rekrytera och behåll framtidens arbetskraft

Framtidens arbetskraft beräknas ha i snitt 18 jobb uppdelade på 6 karriärer. Med nya insikter och fördjupad kunskap kring generation Z kan vi ändå lyckas skapa en hållbar kompetensförsörjning för framtidens företag.

Denna workshop leds av Linnéuniversitetet och som representanter för generation Z (personer som växt upp efter millennieskiftet) deltar studenter från masterprogrammet ”Innovation genom ekonomi, teknik och design”. Workshopen är uppdelad i två halvdagar och ger ert företag möjligheten att kombinera träning i öppen innovationsmetodik med att bygga nätverk och få insikter i hur företag kan jobba med framtida kompetensförsörjning.
 

DATUM och TID
Dag 1 torsdag 18 november klockan 13.15-16.15
Dag 2 fredag 19 november klockan 08.15-12.15
PLATS Videum Science Park, Framtidsvägen 14 i Växjö eller
Campus Ljungby, Stationsgatan 2 i Ljungby
KOSTNAD ingen, men anmälan krävs
MER INFO och ANMÄLAN biljettkiosken.se/generationz senast 15 november 2021
ARRANGÖR Projekt Innovationslänken för IT och industri i Kronoberg
SVAR PÅ DINA FRÅGOR Ia Williamsson, ia@campusljungby.se

Workshopen är en del av programmet under Digitala veckan 2021. digitalaveckan.se

Nyttja friskvårdsbidrag och prova på (H)OUR POWER

Alla som har sin arbetsplats i Videum Science Park har möjlighet att som privatperson eller som företag köpa personliga träningskort till (H)OUR POWER – vår träningslokal för hyresgästerna i Videum Science Park. Kostnaden är 1 250 kr ex moms (1 350 kr inkl. moms) för ett årskort. Träningslokalen är öppen alla dagar mellan klockan 05-23.

Kanske har du en summa kvar på ditt friskvårdsbidrag 2021, kanske funderar du på vad du ska investera dem i 2022? Eller vill du som företagare uppmuntra hela personalen med varsitt träningskort för hela 2022?

Innan du investerar i träningskortet har du möjlighet att prova på utan kostnad vid två tillfällen under perioden 15 oktober - 15 december 2021. (Max fem personer samtidigt.)

Välkomna till receptionen för att teckna avtal eller kvittera ut passerkort för att prova på!


Uppmaning till dig med arbetsplats i Videum Science Park

I arbetet med ständig utveckling av servicen behövs din hjälp med svar på tre enkla frågor. Vi behöver ditt svar senast den 17 oktober 2021. 

Två vägar att svara på enkäten: 

  1. Följ denna länk och svara direkt >>
  2. Svara på enkäten i receptionen och få ett extra tack för hjälpen! 😀

/Videum AB


 

Info till hyresgäster

Har du parkeringstillstånd till bilen du kör idag?

Bevakning av parkeringar runt Videum Science Park drar igång igen efter ett upphåll när det varit väldigt lugnt med bilar på våra parkeringar. Bevakningen startar 1 november, så se till att du som är hyresgäst har registrerat din nya bil i receptionen.

/Företagsservice

VIDEUM AB

351 96 Växjö

0470-72 33 00

 

info@videum.se

www.videum.se

Avsluta prenumeration